A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління освіти
Первомайської міської ради Миколаївської області

Фізіологічний вплив масажу

Дата: 12.04.2024 13:15
Кількість переглядів: 2

12.04.2024

          В основі механізму впливу масажу на організм лежить складний процес, зумовлений нервово-рефлекторним, гуморальним та механічним впливом. Усі вони між собою взаємопов’язані, так що відокремити один від одного практично неможливо.

          Пусковим моментом впливу масажу на організм є механічне подразнення, що наносять тканинам спеціальними прийомами. Різноманітність використовуваних прийомів дає змогу здійснювати вплив від дуже слабкого до надзвичайно інтенсивного. Прийоми масажу, діючи на тканини, викликають збудження механорецепторів, що призначені для перетворення енергії механічного подразнення на специфічну активність нервової системи – сигнали, які несуть інформацію до нервових центрів.

          Нервово-рефлекторний механізм впливу масажу на організм є основним, але не єдиним. Також існують такі впливи масажу, як: гуморальний, прямий механічний вплив на м’язові капіляри, трофіку шкіри, м’язову систему, на функцію суглобів та сухожилково-зв’язкового апарату, серцево-судинної систему, газообміну, на систему органів дихання, травлення та ін.

          Для детальнішого вивчення фізіологічного впливу масажу на організм розглянемо його вплив на системи й органи та їх функцію окремо, пам’ятаючи про комплексний механізм дії масажу на весь організм (схема 1).

Схема №1. Механізм перетворення механічної енергії масажних маніпуляцій

у нервове збудження.

Механічне подразнення (пускова енергія)-деформація капсули рецептора-деполяризація мембрани капсули-виникнення рецепторного потенціалу, величина якого залежить від чутливості рецепторів, інтенсивності та тривалості подразнення-сумація потенціалу рецепторів-збудження нервових закінчень механорецепторів іонними струмами-передача збудження рецепторів у вигляді імпульсів у центральну нервову систему-аналіз і синтез імпульсів в одну складну реакцію-передача імпульсів по відцентровних шляхах у відповідні системи, органи й тканини- адекватні подразненням зміни в організмі та окремих органах і системах

Фахівець ІРЦ    Анатолій Халковський

 

Під час статті використано матеріал з книги Д.В Вакуленко «Лікувально-профілактичний масаж»


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень